Visszér visszatérő

A visszatérő visszér okai

Néhány beteg tévesen úgy gondolja, hogy a visszatérő visszér bizonyítja műtétjük sikertelenségét, vagy hogy a visszér kezelése általában nem működik.

Három oka van a visszerek visszatérésének:

1. A vénás betegség progressziója

2. Nem megfelelő diagnózis

3. Neovaszkularitás a véna eltávolító műtétet követően.

1. A vénás betegség progressziója

A vénás betegség progressziója a visszatérés leggyakoribb oka. Bár technikailag nem a visszerek megismétlődése, sokkal inkább a meglévő vénák romlása a progresszív vénás megbetegedések miatt, ezt gyakran úgy gondolják, hogy a kezelés után „visszatérnek” a vénák. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a visszértágulatokat a folyamatos vénás megbetegedések okozhatják, nem pedig egyszeri, kezelendő és elfelejtendő vénaprobléma. Életük során továbbra is inkompetens vénák alakulnak ki. Éppen ezért ezekben az esetekben fontosak a kezelés utáni felülvizsgálatok, az ultrahangos vizsgálatok és a következő évek értékelése.

2. Nem megfelelő diagnózis

A nem megfelelő kezdeti diagnózis a visszatérő visszerek további oka.

Ez azt jelentheti, hogy rossz vénákat kezeltek, vagy a megfelelő vénákat kezelték, de nem megfelelő technikákkal. Az átfogó ultrahang szakértői szeme nélkül előfordulhat, hogy az adagolóvénák nem azonosíthatók. Ha ezeket az inkompetens vénákat, ahol a probléma ered, nem azonosítják, a visszerek kiújulhatnak. Ha rossz technikát alkalmaznak a vénákra, például: a visszér szélessége más technikát igényel, mint amit használtunk, a problémás vénák megismétlődnek.

Gyakorlati adataink szerint a kismedencei vénák a leggyakrabban hibásan diagnosztizált vagy figyelmen kívül hagyott állapotok, ezt követi a kimaradt vénás reflux és a figyelmen kívül hagyott inkompetens perforáló vénák.

3. Neovaszkularitás

A neovaszkularitás a véna sztrippelő műtétjének szövődménye, amikor a láb felső comb területén és az ágyékban primitív erek alakulnak ki. Ezek az új erek szelepek nélkül fejlődnek a véna falában, így az új szakaszok azonnal alkalmatlanná válnak, ami visszértágulatot okoz. Ez az egyik oka annak, hogy a Vein Healthnél nem ajánlunk véna eltávolító műtétet.

Időszakos visszér kezelés

A visszatérő visszér kezelése szakértelmet és szakértői ultrahang-diagnosztikát igényel. A kezelő phlebológusnak alaposan meg kell értenie, hogy a visszerek miért kiújultak, hol keresse őket, és hogyan értékelje őket ultrahangon.

Az ultrahangos berendezésnek nagyon fejlettnek kell lennie a legkisebb visszatérő erek kimutatására is. Az erek közül sok 1 mm-es vagy annál kisebb, így régebbi ultrahang berendezéssel nehéz megfigyelni őket.

A kezelő phlebológusnak rendelkeznie kell a kezelések teljes fegyverzetével. Ez magában foglalja a vénaragasztót, az ultrahang által irányított szkleroterápiát és az endovénás termikus ablációs technikákat. Sok véna, különösen azok, amelyek a sztrippelő műtét után kiújultak, például a combon és az ágyékon belüli neovaszkularizáció, gyakran nem reagál csupán a szkleroterápiára. Rendkívül hatékony a vénaragasztó együttes használata a szkleroterápiával.

Endovénás lézeres abláció (EVLA)

Ultrahangos irányítás mellett egy lézerszálat helyeznek a kóros vénába egy apró metszésen keresztül. Amikor a lézert aktiválják, és a rostot lassan eltávolítják, ez reakciót eredményez a véna falában a kezelt szakasz mentén, ami a véna falának összeomlását és szklerózisát eredményezi, minimális kényelmetlenséggel.

Olvass tovább

Ultrahangos irányított szkleroterápia

Az ultrahang-vezérelt szkleroterápia egy rendkívül speciális eljárás, amelynek során ultrahang-útmutatással szklerozáns oldatot injektálnak a kóros vénákba, ami a vénafal összeomlását okozza. A vénák feloldódnak és eltűnnek, amikor a test fokozatosan felszívja őket.

Olvass tovább

VenaSeal (vénás ragasztó)

A VenaSeal egy orvosi minőségű ragasztó, amelyet egy kis katéter segítségével helyeznek a visszérbe, és másodpercek alatt lezárják a véna falát. Az elkövetkező órákban a kezelt véna véglegesen megkeményedik, és végül a test több hónapon keresztül felszívódik.

Olvass tovább

A visszér megismétlődésének megelőzése

 

Az orvosok kezelése csökkentheti a kiújulást.

Ha a három fő okot vesszük figyelembe: a vénás betegség progresszióját, a nem megfelelő diagnózist és a neovaszkularitást, a kezelő orvosnak minden esetben szerepe van a visszatérő visszerek visszaszorításában.

A vénás betegség progressziója - A vénás betegségre  nincs gyógymód, csak a megbetegedett vénák és egyéb tünetek kezelése azok felmerülésével és folyamatos kezelésük. Létfontosságú, hogy az orvosok kezelési és nyomonkövetési tervet állítsanak össze a folyamatos vénás betegségben szenvedők számára.

Nem megfelelő diagnózis - Az orvosok átfogó ultrahang elvégzésével biztosíthatják a pontos diagnózist, azonosíthatják az összes tápláló vénát, és kezelhetik őket, mielőtt kezelik a felszíni vénákat és a látható pókéreket. Az átfogó ultrahang technika a vénabetegségek hatékony kezelésének alapköve. A duplex ultrahang hitelesítés, bár nem kötelező, erősen ajánlott. Azok a phlebológusok, akik érrendszeri ultrahang végzettséggel vagy bizonyítvánnyal rendelkeznek, vagy az Ausztráliai Flebológiai Főiskolán keresztül vagy a DDU (Diploma of Diagnostic Ultrasound) részeként képzést kaptak, jobb helyzetben vannak a pontos és alapos diagnosztikai értékelés biztosításához.

Neovaszkularitás - A neovaszkularitást megint átfogó ultrahangvizsgálattal lehet kezelni az eredet és a vénák azonosítására, majd az EVLA és a szkleroterápia kombinációjával végzett kezelés. Úgy gondoljuk azonban, hogy a vénák eltávolítását célzó műtétet a legtöbb esetben elsősorban kerülni kell. Ezt számos nemzetközi irányelv támasztja alá.

A betegek segíthetnek csökkenteni a visszér visszatérésének kockázatát.

A kezelésben részesült betegek hozzájárulhatnak vénáik egészségéhez azáltal, hogy fenntartják rendszeres felülvizsgálataikat a kezelőorvosnál, rendszeres utóellenőrzéseket végeznek és rendszeresen átvizsgálják a vénabetegség progressziójának kezelését. A többi a kezelőorvos feladata.

Időpont foglalás

Hívjon +36 70 386 7946 vagy kérjen visszahívást és felvesszük Önnel a kapcsolatot

Barátságos munkatársaink megbeszélik az első kinevezés minden fontos szempontját és azt, hogy mire számíthat.