Ultrahangos irányított szkleroterápia

Az ultrahang-vezérelt szkleroterápia (UGS) egy rendkívül speciális eljárás a bőr alá rejtett, fejlett visszér kezelésére.

Az eljárás nagyon hatékony, és magában foglalja a szklerozáns oldat injekcióját a kóros vénákba ultrahangos útmutatással, ami a véna falának összeomlását okozza. A vénák feloldódnak és eltűnnek, amikor a test fokozatosan felszívja őket.

Hogyan működik az ultrahang által irányított szkleroterápia?

Az eljárás előtt részletes duplex ultrahangvizsgálatot végeznek az alsó láb vénáinak virtuális térképének elkészítéséhez. Ez a térkép pontosan megjeleníti az összes rendellenes vénát, valamint a szomszédos struktúrákat, például a mélyvénákat és az artériákat, és segít a phlebológusnak a látható visszér kiváltó okának felismerésében.

Az ultrahang után a beteg kényelmesen fekszik a kezelőágyon, kitéve a kezelő lábát. Ultrahangos útmutatással az orvos pontosan tudja vezetni a tűt és befecskendezni a rejtett rendellenes vénákat, miközben megfigyeli a folyamatot az ultrahangmonitoron. Az injekció beadása után a kezelt edény összeomlik és fokozatosan felszívódik a testben, idővel eltűnik. A teljes lezárás eléréséhez számos injekcióra lesz szükség a véna hosszában.

A módszer jelentős előnye, hogy lehetővé teszi a phlebológus számára az egyes injekciók hatásának figyelemmel kísérését, miközben biztosítja az összes szomszédos szerkezet biztonságát. A szklerozáns habként történő felhasználása, nem pedig oldat, sokkal hatékonyabbá tette ezt az eljárást.

Mi történik a kezelés után?

A kezelés általában fél órát vesz igénybe, de egy órát szánnak arra, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre az ultrahangvizsgálatra, a beteg előkészítésére és a megbeszélésre. A beavatkozást követően a betegeket 2-es fokozatú kompressziós harisnyákkal látják el, és felkérik őket, hogy menjenek 30-40 perces sétára a mélyebb vénákba áramló vér elősegítése érdekében.

A betegeket általában egy héttel az UGS-eljárás után vizsgálják felül. Ezen a felülvizsgálati időponton egy újabb részletes ultrahangot hajtanak végre annak biztosítása érdekében, hogy a kezelés sikeres legyen, és az esetleges maradék pókot vagy visszéreket a mikroszkleroterápiás technika segítségével injektálják.

Nézze meg a Scleroterápiát működés közben

További beteginformációk Ultrahang-vezérelt szkleroterápia

Mit tegyek az ultrahangos irányított szkleroterápia előtt?
 • Ne hagyja abba a gyógyszeres kezelést a kezelés előtt, hacsak másképp nem javasoljuk.
 • Ne borotválja a lábát közvetlenül a kezelés előtt.
 • Ne alkalmazzon hidratáló krémet a kezelés napján.
 • Viseljen nadrágot vagy laza nadrágot a megbeszéléshez, és győződjön meg róla, hogy rendelkezik egy kényelmes sétacipővel.
 • Az előzetes gyógyszeres kezelés általában nem szükséges. Ha alacsony a fájdalomküszöbe, vegyen be 2 paracetamol tablettát vagy 2 Ibuprofen tablettát (étellel együtt).
 • A kezelést kerülni kell, ha a kezeléstől számított 3 héten belül tengerentúlra kíván utazni.
 • A kezelést legalább 2 hétig el kell kerülni, ha visszatért a tengerentúli utazásokból.
 • A dohányzó betegeknek a kezelés megkezdése előtt meg kell fontolniuk a leállást.
 • Az orális fogamzásgátló tablettán vagy a HRT-n lévő betegeket általában arra utasítják, hogy hagyják abba ezt a gyógyszert a kezelés előtt. Azonban, ha ez nem lehetséges, Dr. Paraskevas felírhat egy Alvadásgátlót, amely segít minimalizálni a mélyvénás trombózis enyhén megnövekedett kockázatát azoknál a betegeknél, akik ezeket a gyógyszereket szedik és közvetlen látásszkleroterápiában részesülnek.
Mi történik az ultrahangos irányított szkleroterápia során?
 • Az eljárás során ultrahangos szondát használnak.
 • Az ultrahang segíteni fog egy finom tűt a rejtett rendellenes vénába vezetni, rendkívül pontosan.
 • Amint a tű hegye a vénában van, egy detergens szklerozánsként ismert speciális oldatot lassan injektálnak a vénába. Az oldat lokálisan hat, hogy irritálja a véna falának bélését, és ezt követően lezárja a vénát. Idővel a kezelt véna megkeményedik, és a test természetes immunitása elnyeli, amíg teljesen el nem tűnik.
 • Kétféle folyékony szklerozáns áll rendelkezésre Ausztráliában - STS és Polidocanol. Ha nagyobb vénákat adunk be ultrahang-vezérelt szkleroterápiával, akkor STS-t (nátrium-tetradecil-szulfát) használunk. Klinikailag az STS-t háromszor erőteljesebbnek tartják, mint a Polidocanol-t, ami ezért előnyösebb a nagyobb vénáknál.
Mit kell tennie az ultrahangos irányított szkleroterápia után?
 • 2. osztályú kompressziós harisnyát ápolónk visel.
 • Nővérünk nagyon részletesen megvitatja az összes fontos kezelési utasítást, és egy utólagos kezelési lapot biztosít Önnek.
 • Azonnali 20-30 perces sétára indul, mielőtt hazautazik.
 • Ha bármilyen problémája vagy problémája merül fel, Dr. Paraskevas órák utáni számát kapja.
 • A harisnyát első éjszaka egyik napról a másikra viselik.
 • Ezt követően a harisnyát összesen 14 napig kell viselni, de csak napközben. El lehet távolítani zuhanyzáshoz vagy éjszakai alváshoz.
 • Minden nap 30 perc séta kötelező.
 • Fenntartja a normális nappali tevékenységeket, de kerülje a hosszú ideig tartó mozdulatlant.
 • Folytassa a szokásos testmozgással.
 • Arra kérjük, hogy a kezelés után legalább 3-4 hétig kerülje a távolsági járatokat (> 4 óra folyamatos utazás). Ha elkerülhetetlen az utazás, akkor utazása során szubkután alacsony molekulatömegű heparinnal (más néven Clexane) védve lesz a mélyvénás trombózis ellen.
 • A kezelt vénák ultrahangvizsgálata a kezelés után 2 héttel megtörténik. Ennek célja a kezelés eredményének felmérése, valamint a mélyvénás elzáródás nagyon alacsony esélyének kizárása.
Melyek azok a tünetek, amelyekre számíthat az ultrahang-irányított szkleroterápia után?
Az alábbiakban felsoroljuk azokat a dolgokat, amelyekre számíthat, és amelyek a gyógyulási folyamat normális részének számítanak.

 • Enyhe kellemetlenség. A betegeknél kellemetlen érzés alakulhat ki a kezelt területeken. Ez előfordulhat az első napon, vagy napokkal vagy hetekkel később. A kezelt vénákban bekövetkező keményedési folyamatot és a test mechanizmusát mutatja be az elhalt vénával. A kényelmetlenséget általában gyaloglás vagy Paracetamol vagy Ibuprofen szedése javítja. A térd mögötti fájdalom a harisnya dörzsöléséből származhat. A láb sarka vagy a lábujjak sérülése azt jelzi, hogy a harisnya túl szoros a láb vagy a boka környékén.
 • Zúzódások. A zúzódás általában 2-3 héten belül eltűnik, és nem okoz aggodalmat.
 • Pályázati csomók. Ezek gyakoriak a kezelt vénákban, és az első hónapokban fennmaradnak. A csomók a „megkeményedett” vagy „szklerózisos” vénákat jelentik - a szkleroterápia pontos célja. Méretük fokozatosan csökken, és végül eltűnnek. Néha ezek a csomók tartalmazhatnak „csapdába esett vért”, amely olyan vér, amely a kezelés során az „edzett” vénában rekedtben maradt. A „csapdába esett vért” apró tűszúrások segítségével óvatosan leeresztheti néhány héttel vagy hónappal az eljárás után.
 • Pigmentáció. A „csapdába eső vér” véréből hemosziderin vagy vas lerakódások rakódhatnak le a bőrben a kezelt vénák mentén. Ez gyakoribb a nagy felszíni vénáknál, de előfordulhat a pók vénáinál is. A legtöbb 12 hónapon belül eltűnik, de kevesebb, mint 5% 12 hónap után is fennállhat. A tartós pigmentáció reagálhat a lézeres kezelésre. A pigmentáció halványbarna elszíneződésként vagy sötét árnyékként jelentkezhet a kezelt véna mentén.
 • Matting. Ez finom kitágult kapillárisok hálózatából áll az injekció beadási helyei közelében. Nem sokkal a kezelés után a betegek körülbelül 10% -ánál jelenik meg. A legtöbben spontán oldódnak meg. Ha Persistent Matting van, előfordulhat, hogy egy véna nem zárult le a kezelés során. Az aprólékos ultrahangvizsgálat rendkívül fontos az eljutástól kezdve, a perzisztáló matt területek elkerülése érdekében.
 • Phlebitis. A kezelt vénák gyulladása a gyógyulási folyamat során jelentkezhet. Vörösségként és gyengédségként jelenik meg a „megkeményedett ereken”. A phlebitist jelenteni kell Dr. Paraskevasnak, de ez nem súlyos, és orális Ibuprofennel (Nurofen) és a 2. osztályú kompressziós harisnyával viselhető.
Melyek az ultrahang-vezérelt szkleroterápia lehetséges szövődményei?

A szövődmények a lehető legjobb technika és a részletekre való odafigyelés mellett is előfordulhatnak.

 • Mélyvénás trombózis (DVT). A vérrögök számos eljárás felismert szövődményei, de a közvetlen látás szkleroterápiájában nagyon ritkák, ha a tömörítést és a rendszeres napi járást követik. Nem kötelező a hormonkészítmények (orális fogamzásgátló vagy HRT) leállítása, mivel ezek növelhetik a DVT kockázatát.
 • Allergiás reakció. Ez ritka, de anafilaxiás reakcióként jelentkezhet, generalizált kiütéssel, torokszorítással vagy légzési nehézséggel. Ezt azonnal kortizon vagy adrenalin injekciójával kezelik. Az allergia bőrkiütést okozhat antihisztaminokat igénylő kezelés után. Az allergia valamivel gyakoribb az asztmásoknál. A betegeknek bármilyen kezelés után 10 percig kell tartózkodniuk az épületben, hogy ne fordulhassanak elő allergiás reakciók.
 • Intraartériás injekció. Az intraartériás injekció ritka szövődmény, amely akkor fordul elő, amikor a vénák helyett egy artériát akaratlanul szklerozánssal injektálnak. Ez az artéria görcsét és szklerózisát okozza, ami súlyos szöveti nekrózist eredményez az artéria által szállított területen. A végtag amputációja ennek a nekrózisnak a következménye lehet, kivéve, ha ezt a szövődményt azonnal azonosítják és kezelik.
Milyen előírások és irányelvek vannak érvényben a phlebology szakemberek számára?
Tekintse meg a phlebology területén dolgozó szakemberek szabványait és irányelveit .

Medicare visszatérítés és költségek

A visszér kezelésének költsége függ a vénák súlyosságától, valamint attól, hogy melyik kezelést alkalmazzák. Az első konzultáción részletesen megvitatjuk ezeket a költségeket.


Medicare-visszatérítés igényelhető minden visszérpróba esetén , kivéve a legfelületesebb pókvénákat.

Ütemezzen egy találkozót

Hívjon +36 70 386 7946 vagy küldjön nekünk üzenetet és felvesszük Önnel a kapcsolatot

Barátságos munkatársaink megbeszélik az első kinevezés minden fontos szempontját és azt, hogy mire számíthat.